Primer de tot volem presentar un vídeo se Sant Sebastià que ajudarà a que us aneu familiaritzant amb aquesta comunitat autònoma.
LOCALITZACIÓ
San Sebastià és la capital de Guipúscoa, comunitat autònoma del País Basc; tot i que, en euskera es diu Donostia i oficialment Donostia-Sant Sebastià. Es troba al nord d’Espanya, exactament, a la costa del golf de Vizcaya i a 20 km de la frontera amb França i té contacte directe amb el Mar Cantàbric. El seu paisatge ve denominat per la badia de La Concha.
Coordenades 43º 19’ 17’’ N, 1º 59’ 8’’ O
Si voleu planificar un viatge a San Sebastià o conèixer una mica més la ciutat feu clic aquí.
CLIMA
Sant Sebastià té un clima atlàntic, per tant, és la ciutat més plujosa de la Península Ibèrica. Hi ha pluges abundants al llarg de tot l’any, independentment de l’estació en la que es trobi, però a la tardor solen ser molt més abundants. Les precipitacions en forma de neu són mínimes i es donen entre un i tres cops l’any. Són molt habituals les galernes, que és un temporal sobtat i violent amb fortes ràfegues de vent; aquest fenomen ve acompanyat d’un descens de les temperaturas, tempestes o boira marina.
A finals de setembre i principis d’octubre es solen donar les anomenades “Marees Vives”, plenamars més alts i baixamars més baixos de lo normal.
Les temperatures són suaus i temperades amb una mitjana de 15ºC, tot i que a l’estiu, els mesos de juny a setembre tenen una gran quantitat d’humitat (65%-70%), i això provoca sensacions tèrmiques de major calor.
Les temperatures extremes de San Sebastià són de 40ºC i de -13ºC.
GEOGRAFIA FÍSICA
Sant Sebastià té diferents platges a la seva vora, essent La Concha la més coneguda a la badia homònima i un petit port protegit pel Monte Urgull. La seva muntanya més alta és Urdaburu (602 m). tot i que, el seu relleu està accidentat, es troben algunes planes de certa amplitud a les valls.Sant Sebastià té el Monte Igueldo on hi ha un parc d’atraccions i es pot veure de forma panoràmica la badia de la Concha i tot Donostia-Sant Sebastià. També hi ha el Monte Urgull que és un parc urbà privilegiat on es poden trobar edificis emblemàtics i un circuit d’oci i cultura.
La ciutat de sant Sebastià està formada per tres platges:
- Ondarreta: es troba a la badia de La Concha. Situada entre el Palacio Miramar i el Monte Igueldo. És la més petita de les tres platges.
- La Concha: es troba a la badia de la Concha. És de sorra fina. És la més famosa de les tres platges. A la platja es troba el balneari de La Perla. L’antiga Casa Real de Baños i el real Club Náutico i el Palacio Miramar.
- La Zurriola: es troba a l’altre costat del riu Urumea. Té un onatge molt fort. Es pot practicar el nudisme. És la més visitada pels joves i els surfistes.
DEMOGRAFIA (Habitants)
La població de la ciutat va créixer de manera progressiva al S. XX.
Entre el 1900 i el 1930 el creixement de la població va ser bastant regular, però entre el 1930 i el 1965 es va duplicar. A partir de la dècada dels anys 70 va reduir-se molt la taxa de natalitat, al igual que a la resta del país.
Actualment, són 186.357 habitants, dels quals 97.192 són dones i 86.116 són homes. Cal dir que el creixement de la població és molt lent, però tenen un gran nombre d’immigració. Tenen una densitat de 3044,13 hab./km².
GASTRONOMIA
Sant Sebastià és molt coneguda per la seva gastronomia. Molts dels restaurants més prestigiosos es troben a la ciutat. Aquests restaurants són:
- Restaurant Arzak: 3 estrelles Michelin
- Restaurant Subijana: 3 estrelles Michelin
- Restaurant Berasategui: 3 estrelles Michelin
- Restaurant Mugaritz: 2 estrelles Michelin i considerat el tercer restaurant millor del món.
- Restaurant Kokotxa: 1 estrella Michelin
- Restaurant Mirador de Ulía: 1 estrella Michelin
- Restaurant Miramón Arbelaitz: 1 estrella Michelin
- Restaurant Alameda: 1 estrella Michelin
- Restaurant Zuberoa: 1 estrella Michelin
Martín Berasategui, un cuiner molt reconegut a tota Espanya, que té set estrelles Michelin.
La seva gastronomia és molt atractiva pels turistes que visiten la ciutat. La cuina basca es basa en la bona carn, el peix i el marisc, al igual que les hortalisses de la collita pròpia dels cuiners.
Els plats més coneguts de la cuina basca són: Alubias rojas de Tolosa, Marmitako, Sopa de Pescado o Marisco, Kokotxas en salsa verde, Merluza a la Koskera o a la vasca, Porrusalda a la vasca, Chipirones en su tinta o encebollados, Tortilla de bacalao de merluza, Chuletón, Bacalao con kokotxas y almejas, Arroz con almejas, Lubinas a la sal, marisco, Pastel de cabracho. De postres: Pantxineta, Canutillos de crema, Pastel vasco, etc.
![]() |
Alubias a la Tolosa |
![]() |
Kokochas en salsa verde |
![]() |
Porrusalada a la vasca |
![]() |
Marmitako |
![]() |
Pantxineta |
També trobem els pinxos, una evolució de les tapes típiques d’allà. Solen ser molt sofisticats i gairebé tots els bars en tenen i proporcionen un gran ventall de pinxos tradicionals acompanyats d’un vi espectacular “Txacolí”.
LLENGUA
La llengua que es parla a Sant Sebastià és l’euskera,que té les seves pròpies característiques. És tan antiga, que s’ha arribat a dir que és una llengua indígena.
L’ensenyament de l’euskera és obligatòria a les escoles amb la qual cosa s’assegura la subsistència de l’idioma. Tot i que, també hi ha escoles que ensenyen el castellà.
En definitiva, parlen euskera y castellà, però l’euskera en un major grau.
Si voleu descobrir que signifiquen algunes paraules en euskera, feu clic a sobre de la foto i podreu accedir al diccionari “Real Academia de la lengua Vasca”.
FESTES POPULARS
Tamborrada (Dia de Sant Sebastià): 20 de gener, en honor al patró de la ciutat.
Carnaval: febrer-març. Tradició recuperada en 1979.
Semana Grande: agost, segona quinzena (L’assumpció).
Fiesta de 31 de Agosto: commemora els esdeveniments històrics succeïts en la ciutat el 1813.
Euskal Jaiak: fira que es fa la primera quinzena de setembre.
Feria de Santo Tomás: 21 de desembre. Un preludi del Nadal.
Si voleu saber més sobre lles festes populars de Sant Sebastià feu clic aquí.
FESTIVALS
A Donostia-Sant Sebastià hi ha tot un ventall de festivals:
- Ciclo Internacional de Cine Submarino de San Sebastián: del 26 al 30 d’abril.
- Festival de Cine y Derechos Humanos: del 8 al 15 d’abril.
- Festival Publicitario Ibero-Americano El Sol: del 26 al 28 de maig.
- Jazzaldia-Festival de Jazz: del 21 al 25 de juliol.
- Concurso-Festival Internacional de Fuegos de Artificio de San Sebastián: agost (setmana gran).
- Quinzena Musical de San Sebastián: del 8 al 31 d’agost.
- Festival Internacional de Cine de San Sebastián: del 16 al 24 de setembre.
- Semana de Cine Fantástico y de Terror de San Sebastián: del 29 d’octubre al 4 de novembre.
De tots ells els més populars són:
- Festival Internacional de Cine de Sant Sebastià
Fent un clic a sobre de la foto obtindreu més informació.
- Jazzlandia-Festival de Jazz
Fent un clic a sobre de la foto obtindreu més informació.